Knauf Supafil Spouwmuurisolatie

Lees hieronder meer informatie over Knauf Supafil spouwmuurisolatie
Steeds vaker laait de discussie op over het zo duurzaam mogelijk maken van woningen en gebouwen. Een belangrijke discussie momenteel is het gebruik van duurzame energiemiddelen. Energie wat opgewekt wordt door fossiele brandstoffen moeten worden vervangen door energie die opgewekt wordt door schone energiebronnen, zoals zon en wind. Ook het gebruik van energie en het besparen van energie vormt een belangrijk onderdeel van de discussie. Vragen als hoe kun je zo weinig mogelijk energie gebruiken zijn belangrijke vraagstukken geworden en dat is terecht. De best mogelijk manier om zo weinig mogelijk energie te gebruiken, begint met het zo weinig mogelijk energie verloren laten te gaan. Dit betekent dat je je woning zo goed mogelijk moet isoleren. Met isolatie zorg je ervoor dat tochtige kieren gedicht worden en de warmte in je woning niet verloren gaat. Hierdoor verbruik je niet alleen minder energie, maar bespaar je ook kosten. Want je betaald ook voor alle nutteloze en verloren gegane energie. Je woning isoleren levert absoluut wat op en is een verstandige investering.

knauf supafil spouwmuurisolatie

Hoe weet je of je huis is geïsoleerd?

Veel mensen hebben geen idee of en hoe hun woning is geïsoleerd. Woon je in een nieuwbouwwoning dan is je woning meestal wel geïsoleerd. Bij de bouw van je woning is dan reeds isolatie aangebracht. Woon je in een oudere woning dan moet je toch zelf even nagaan of je woning wel is geïsoleerd. Vooral bij vooroorlogse woningen loop je het meeste kans dat deze niet geïsoleerd is. Je kunt al op een simpele manier de diverse plekken in je woning checken of er isolatie is aangebracht. Kijk bijvoorbeeld op zolder naar het binnendak. Kijk je vanuit de zolder direct op de dakpannen dan is je dak niet geïsoleerd. De muren kun je checken door je hand op de wand te plaatsen en te voelen of er koude lucht door de muur trekt. Ook je hand voor het stopcontact houden kan helpen. Je voelt dan een koude luchtstroom door het stopcontact komen. Vaak heb je zelf zonder controle al wel door of je huis goed geïsoleerd is. Heb je het in huis vaak koud en zet je regelmatig de verwarming hoger? Of heb je voortdurend koude voeten? Er is dan een grote kans dat je woning niet of niet voldoende is geïsoleerd. Kijk ook naar je energieverbruik. Het energieverbruik van een doorsnee gezin is gemiddeld 22.000 kWh en betaald ongeveer € 1.350,- per jaar. Als je daarboven zit dan mag je ervan uitgaan dat je naar de isolatie van je huis moet kijken.

Spouwmuren

De muren van een huis bestaan uit spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur. In vakjargon worden zij ook wel binnen- en buitenblad genoemd. De open ruimte tussen de binnen- en buitenblad is de zogenaamde spouw. De spouw heeft een belangrijke functie. Bij regen wordt de buitenmuur nat. De spouw zorgt er dan voor dat het vocht niet de binnenmuur bereikt en dus droog blijft. Daarnaast heeft de spouw een isolerende werking omdat lucht isoleert. Wanneer je je woning extra goed wilt isoleren, zodat er geen kou door eventuele gaten naar binnenkomt, dan kun je de spouw vullen met isolatiemateriaal.

In het verleden bestonden er geen spouwmuren. Als een muur van baksteen was gebouwd, dan was het een enkele muur die zowel als buiten- als binnenmuur fungeerde. Hierdoor waren huizen vaak koud en vochtig en hadden schimmels alle kans in huis. Pas vanaf 1918 begon men de eerste huizen te voorzien van een spouwmuur. Pas vanaf 1960 werd het gebruik van een spouwmuur voor woningen en gebouwen wettelijk verplicht gesteld.

Omdat de buitenmuur best wel nat kan worden tijdens veel regen, is het van belang de muur goed te ventileren. Dit kan met een ventilatierooster, maar het kan ook door middel van een stootvoeg. Een stootvoeg is een verticale voeg die niet gevuld wordt met mortel, maar opengelaten wordt om de spouw te ventileren. Stootvoegen en ventilatieroosters zijn niet verplicht, omdat ook zonder ventilatie de vocht wel verdampt, maar er moet wel ventilatie zijn naar de kruipruimte. Ook een dampdichte muur moet geventileerd worden. Dit zijn muren waarvan bijvoorbeeld de bakstenen zijn geglazuurd of beschilderd. De binnen- en buitenbladen van de spouwmuur zijn normaal gesproken met elkaar verbonden met een spouwanker. Dit zijn staaldraad staven die van de binnenmuur naar de buitenmuur loopt. Alleen wanneer een spouwmuur dient als scheiding tussen twee woningen worden er geen spouwankers gebruikt, want het metaal geleidt geluid door. Zonder spouwankers is er dus een betere geluidsisolatie.

Spouwmuurisolatie Knauf Supafil onstaan

In 1973 vond de oliecrisis plaats. Er was toen nood aan het verminderen van het gebruik van energie. Vanaf toen begon men ook met het isoleren van woningen door isolatie in spouwmuren aan te brengen. Zo waren woningen extra geïsoleerd en kon men energie besparen. In het begin was de binnenmuurisolatie nog zo’n 25 tot 50 millimeter dik. De eisen werden in de jaren daarop nog wat verder aangescherpt, dus spouwmuurisolatie van 100 millimeter was niet ongebruikelijk. Door verbeterde technieken en gebruik van beter isolatiemateriaal is de dikte van isolatiemateriaal niet het belangrijkste meer. Het is tegenwoordig wel gebruikelijk bij nieuwbouwhuizen om de isolatielaag direct tegen het binnenblad aan te brengen. Tussen het isolatiemateriaal en het buitenblad blijft er dan ongeveer 50 millimeter luchtspouw over. Ook dit is een laag isolatie, maar voorkomt vooral dat vocht die tegen de buitenmuur komt, in de spouw in aanraking komt met het isolatiemateriaal. Ak is ook dat tegenwoordig niet een groot probleem meer, omdat het meeste isolatiemateriaal vochtafstotend is.

Het na-isoleren van de spouwmuur met Knauf Supafil

Omdat vele woningen in het verleden enkel de spouw als isolatie gebruikten en isolatiemateriaal nog niet toegepast werd, zijn er nog veel ongeïsoleerde woningen in Nederland en België. Wanneer je dus in een oudere woning woont van voor de jaren 80 dan is er een kans dat je spouwmuren nog niet zijn geïsoleerd. Wanneer dit het geval is dan loont het zeker om via na-isolatie je spouwmuren alsnog te isoleren. Je ondervindt dan direct de voordelen, doordat je woning veel warmer blijft en je minder snel je kachel hoog hoeft te zetten. En uiteraard levert dat ook weer een financieel voordeel op doordat de energierekening lager is. Het na-isoleren kun je niet zelf en kun je het beste door een expert op het gebied van woningisolatie laten doen. De expert bekijkt de buitenmuren en zal in de voegen van het buitenblad gaten boren. Via deze gaten zal men dan het gewenste isolatiemateriaal in de spouw spuiten. Wel zal de expert vooraf de spouwmuren van binnen controleren, want dikwijls wordt de open spouw gebruikt als verblijfplaats van vleermuizen. Is dit het geval dan is er een kans dat er voor de start van de na-isolatie een vergunning aangevraagd moet worden.

Wat zijn de voordelen van na-isolatie?

Het na-isoleren met Knauf Supafil van je woning is altijd een goed idee en je profiteert direct van de verschillende voordelen. Heb je een dampdichte buitenmuur, dan wordt na-isolatie niet aangeraden. Het vocht kan dan niet goed afgevoerd worden en je kunt dan vochtproblemen krijgen. In alle overige gevallen is na-isolatie zeker wel aan te raden. De voordelen zijn:

  • Je zult direct ondervinden dat je woning warmer is geworden.
  • Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat heel snel. Vaak kan dit al binnen één dag.
  • Je hoeft geen ruimte in te leveren, het is immers reeds bestaande lege ruimte wat gevuld wordt met isolatiemateriaal.
  • Er hoeft geen verbouwing plaats te vinden. Eenvoudig geboorde gaten in de buitenmuur zijn voldoende.
  • Je zult direct aan je energiefactuur kunnen merken dat je minder energie gebruikt.
  • Door de lagere energierekeningen kun je je investering terugverdienen in 2 tot 5 jaar.
  • De waarde van het energieprestatiecertificaat (EPC) zal hoger worden. Dit is erg gunstig bij eventuele verkoop van je woning.

Lees meer over na-isolatie van je spouwmuur

Soorten isolatiematerialen buiten Knauf Supafil

Om je spouwmuur te isoleren heb je keuze uit enkele soorten isolatiemateriaal. Bij na-isolatie zijn isolatieplaten uiteraard uitgesloten en is bij na-isolatie gespoten isolatiemateriaal vereist. Een goede en de bekendste isolatiemateriaal is PUR schuim. PUR schuim heeft een hele hoge isolatiewaarde en is bestand tegen vocht. Wanneer PUR schuim in de spouw wordt gespoten zal het gaan uitzetten en hard worden en je hebt dan een naadloze spouwmuurisolatie. Ook wanneer je maar een hele smalle spouw hebt is PUR schuim ideaal te gebruiken. Een nadeel kan zijn dat er bij het aanbrengen van PUR schuim chemische stoffen vrijkomen. Het is dus van belang om vooral de eerste dagen nadat het is aangebracht goed te ventileren. Je kunt ook EPS parels in je spouwmuur laten inblazen. Dit zijn lichte korrels die voornamelijk bestaan uit koolstof en waterstof. Ook EPS parels hebben een hoge isolatiewaarde, alleen is het milieuvriendelijker dan PUR schuim. De EPS parels worden gezamenlijk met lijm in de spouwmuur gespoten, zodat er een goede isolatielaag ontstaat. Een ander isolatiemateriaal is glaswol. We kennen glaswol als één van het meest gebruikte isolatiemateriaal in de vorm van glaswoldekens. Dit is uiteraard niet mogelijk bij na-isolatie. Daarom is er ook de Knauf Supafil spouwmuurisolatie.

Over Knauf Supafil

Het bedrijf Knauf begint in 1978 met de aankoop van een grote fabriek door de familie Knauf in de staat Indiana. Al na vijf jaar vond er al een verdubbeling plaats van de productie van isolatiematerialen en na tien werd er een tweede vestiging geopend. De jaren die volgen zijn erg succesvol en de ene na de andere Knauf fabriek wordt geopend door heel de Verenigde Staten. Vanaf 2001 zet Knauf ook de eerste stappen op Europese bodem waar in Oost-Europa diverse fabrieken overgenomen worden. In 2010 was Frankrijk aan de beurt met een splinternieuwe glaswolfabriek. Ook in België kwam een glaswolfabriek, die in 2012 de grootste glaswolfabriek van Europa was. Al deze jaren is Knauf een familiebedrijf gebleven en mag terecht de grootste glaswolfabrikant ter wereld genoemd worden.

De Knauf Supafil Spouwmuurisolatie

De supafil spouwmuurisolatie van Knauf is een isolatiemateriaal bestaande uit glaswolvlokken. Deze vlokken zijn ideaal voor het gebruik van na-isolatie van spouwmuren. De Supafil vlokken hebben vele voordelen. Het is licht, dampdoorlatend en vochtafstotend. Supafil is ook nog eens onbrandbaar en heeft een enorm hoge isolatiewaarde. Hoewel er officieel tien jaar garantie wordt gegeven gaat Supafil levenslang mee en ook nog eens zonder enig verlies van isolatiewaarde. Doordat Supafil licht en dun is kunnen de vlokken werkelijk elke hoek in de spouw bereiken voor een optimale isolatie. De vlokken bestaan voor ongeveer 70% uit glas en er komen bij aanbrengen geen chemische stoffen vrij. Dit maakt dat Supafil ook veel milieuvriendelijker en gezonder is dan PUR schuim. Het inbrengen van Supafil kan op de normale na-isolatie wijze gebeuren met gaten die in de voegen zijn geboord. Nadat de Supafil in de spouwmuur is ingebracht, worden de gaten weer gedicht en heb je een optimaal milieuvriendelijk geïsoleerd huis. Een leuke bijkomstigheid is dat Supafil één van de goedkoopste spouwmuurisolatiematerialen is.