Spouwmuurisolatie: Soorten, voordelen, prijs en installatieproces

In de dynamische wereld van woningverbetering en energiebesparing is spouwmuurisolatie een gouden standaard geworden voor huiseigenaren die streven naar een optimale balans tussen comfort, kostenbesparing en duurzaamheid. Maar met een overvloed aan informatie en opties kan het navigeren door de nuances van spouwmuurisolatie overweldigend zijn. Daarom hebben wij deze uitgebreide gids samengesteld, die licht werpt op de cruciale aspecten, voordelen en implementatiemethoden van spouwmuurisolatie, allemaal onderbouwd met feitelijke informatie en expertinzichten.

We begrijpen dat elke woning uniek is, en zo ook de isolatiebehoeften. In dit artikel bieden we een gedetailleerde analyse van de verschillende isolatiematerialen, hun technische specificaties, en hoe ze zich verhouden tot de specifieke structurele en klimatologische variabelen van verschillende woningtypes. Van de thermische efficiëntie van Aminotherm tot de waterbestendigheid van gesiliconiseerde perlietkorrels, we ontleden elk materiaal om u te helpen de meest geïnformeerde keuze te maken.

Maar we gaan verder dan alleen technische specificaties. In een tijdperk waarin de impact op het milieu en duurzaam leven centraal staan, onderzoeken we ook de ecologische voetafdruk van spouwmuurisolatie. We bieden inzicht in hoe deze innovatieve oplossing niet alleen uw energierekening verlaagt, maar ook bijdraagt aan een gezondere planeet door de CO2-uitstoot te verminderen.

Met praktische tips, real-life case studies en interactieve tools die zijn ontworpen om uw reis naar een energiezuiniger thuis te personaliseren en te vereenvoudigen, is dit artikel meer dan alleen een informatieve leesbeurt - het is uw allesomvattende metgezel in de wereld van spouwmuurisolatie.

spouwmuurisolatie

Wat is Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een slimme manier om energie te besparen. Het gaat om het invullen van de spouw in je muur met isolatiemateriaal. De spouw is de luchtlaag tussen de binnen- en buitenmuur van je huis.

Dit helpt om warmteverlies te voorkomen. PUR spuitisolatie is een veelgebruikt materiaal voor dit. Het vult alle hoeken goed op. Ook krimpt het niet, dus er ontstaan geen kieren. De thermische isolatiewaarde van PUR is ook goed.

Zo is je huis altijd lekker warm en bespaar je op energiekosten.

Waarom spouwmuurisolatie voor je woning

Spouwmuurisolatie is goed voor je woning. Het maakt het huis warm en knus. Je verliest minder warmte. Dit komt omdat de isolatie de warmte vasthoudt. Dus, je hebt minder stookkosten.

Dat is fijn!

Spouwmuurisolatie verhoogt ook de waarde van je huis. Het geeft je huis een beter energielabel. Dat is goed als je je huis wilt verkopen. Kopers houden van huizen met een goed energielabel.

Je kiest voor spouwmuurisolatie om slim te besparen. Het is niet duur om te plaatsen. En het bespaart je veel geld op je energierekening. Ook is het beter voor het milieu. Het helpt om minder CO2 uit te stoten.

Dus je helpt de aarde ook een beetje!

Factoren voorwaarden waarmee rekening houden of je je spouw kan isoleren?

Check deze belangrijke factoren voordat je besluit om je spouw te isoleren en ontdek of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Lees meer..

Is er een spouwmuur aanwezig

spouwmuur

Het is belangrijk om te weten of er een spouwmuur aanwezig is in je huis. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen. Deze ruimte heet de spouw. Veel huizen gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur.

Je kunt een expert vragen om dit te checken als je het niet zeker weet. Het hebben van een spouwmuur is de eerste stap voor spouwmuurisolatie.

Is de spouw geschikt

Niet alle spouwen zijn geschikt voor isolatie. De dikte van de spouw speelt een grote rol. Er moet genoeg ruimte zijn om het isolatiemateriaal aan te brengen. Meestal is dit minimaal 5 cm.

Ook moet de spouw schoon zijn. Dit betekent dat er geen puin of cement in de spouw mag zitten. Dit kan de isolatiewaarde verminderen. Ook als er al isolatiemateriaal in de spouw zit, kan dit een probleem zijn.

Het oude materiaal moet dan eerst worden verwijderd. Kijk dus altijd goed naar de staat van de spouw voordat je begint met isoleren.

Een spouwmuurisolatie kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie

Spouwmuurisolatie is geschikt voor zowel nieuwbouwwoningen als renovaties. Het kan worden toegepast om bestaande woningen energiezuiniger te maken en om nieuwe woningen direct goed te isoleren.

Bij het kiezen van spouwmuurisolatie moet er rekening worden gehouden met de dikte van de spouw en de grootte van de voegen. Het is belangrijk om te weten dat oude spouwmuurisolatie problemen kan veroorzaken, zoals verminderde isolatiewaarde en ingezakte isolatie.

Houtskeletbouw spouwmuurisolatie ?

Houtskeletbouw is een constructiemethode waarbij de dragende structuur van het gebouw bestaat uit houten balken en stijlen. Het is mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen bij houtskeletbouw, maar er zijn wel enkele aandachtspunten.

Omdat de spouwruimte bij houtskeletbouw meestal smaller is dan bij traditionele bouw, kan het nodig zijn om het isolatiemateriaal aan te passen. Er zijn speciale isolatiematerialen verkrijgbaar die geschikt zijn voor houtskeletbouw, zoals cellulosevlokken of houtvezelisolatie.

Het is belangrijk om een specialist in te schakelen die ervaring heeft met houtskeletbouw spouwmuurisolatie om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht en er geen koudebruggen ontstaan.

Zit er al isolatiemateriaal in de spouw?

Voor je besluit om de spouwmuur te isoleren, is het belangrijk om te controleren of er al isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw. Als er al isolatiemateriaal is, moet je de staat en kwaliteit ervan controleren voordat je nieuwe isolatie aanbrengt.

Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe isolatie effectief is en er geen problemen ontstaan.

Is de spouw schoon (zonder puin of uitpuilend cement)?

Voordat je spouwmuurisolatie aanbrengt, is het belangrijk om te controleren of de spouw schoon is. Zorg ervoor dat er geen puin of uitpuilend cement aanwezig is, omdat dit de isolatie kan belemmeren.

Vervuilde spouwen moeten mogelijk worden gereinigd voordat isolatie kan worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de isolatie effectief kan werken en warmteverlies kan verminderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je spouwmuurisolatieproject.

Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte?

Een goede ventilatie in de kruipruimte is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het zorgt ervoor dat vocht en schimmel worden voorkomen en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in huis.

Ventilatie kan verbeterd worden door het plaatsen van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Het isoleren van de kruipruimte kan ook helpen bij het voorkomen van vochtproblemen in huis.

Let op beschermde dieren zoals vogels en vleermuizen

Bij het isoleren van de spouw is het belangrijk om rekening te houden met beschermde dieren, zoals vogels en vleermuizen. Deze dieren kunnen nestelen in de spouw en kunnen verstoord worden door het isolatiemateriaal.

Daarom is het verstandig om een expert in te schakelen om te controleren of er beschermde dieren aanwezig zijn voordat de spouw geïsoleerd wordt. Als er inderdaad nesten aanwezig zijn, kunnen er specifieke maatregelen genomen worden om deze nesten te beschermen.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat zowel de dieren als de isolatie goed beschermd worden.

Spouwmuurisolatie prijs 2023

Woning Buitenmuur in m2 Totale kosten incl. plaatsing BTW verlaging besparing Totaal prijs*:
Vrijstaand 150 m2 2150,- euro 15% 1800,- euro
2 onder 1 kap 100 m2 1450,- euro 15% 1200,- euro
Hoekwoning 90 m2 1250,- euro 15% 1000,- euro
Rijtjeshuis 60 m2 850,- euro 15% 700,- euro
Appartement 30 m2 350,- euro 15% 300,- euro

Bekijk de gemiddelde prijzen en besparingen van spouwmuurisolatie in 2023! Lees meer over de kosten, terugverdientijd en subsidies.

prijs spouwmuurisolatie

Overzicht van de gemiddelde prijs per vierkante meter spouwmuurisolatie

Overzicht van de gemiddelde prijs per vierkante meter spouwmuurisolatie
Materiaal Prijs per vierkante meter (gemiddeld)
EPS Parels € 20 – € 25
Glaswol € 15 – € 20
PUR schuim € 25 – € 30

De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie varieert tussen €25 en €30 per vierkante meter, excl. btw. Deze prijs kan verschillen afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de spouw.

Het is belangrijk om te weten dat smalle spouwen isolatiemateriaal met een hoog isolatievermogen vereisen en dat de grootte van de voegen bepaalt welke diameter de boorgaten voor het isolatiemateriaal moeten hebben.

Het is ook goed om te weten dat minerale wol de beste geluidsisolatie biedt in vergelijking met EPS-parels en PUR.

Overzicht van de totaal prijzen per soort spouwisolatiemateriaal

Type woning Glaswol Steenwol Isolatiekorrels PURschuim
Appartement 210 – 310 euro 260 – 360 euro 310 – 410 euro 510 – 610 euro
Tussenwoning 510 – 660 euro 560 – 710 euro 610 – 760 euro 910 – 1.210 euro
Hoekwoning 660 – 810 euro 710 – 860 euro 760 – 910 euro 1.110 – 1.410 euro
2 onder 1 kap 760 – 1.010 euro 810 – 1.100 euro 910 – 1.210 euro 1.610 – 1.910 euro
Vrijstaande woning 1.160 – 1.310 euro 1.210 – 1.410 euro 1.410 – 1.610 euro 2.310 – 2.610 euro

De totale prijzen per soort spouwisolatiemateriaal kunnen variëren. De prijs voor PUR spouwmuurisolatie ligt tussen €25 en €30 per m² (excl. btw). Er zijn echter ook andere soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals EPS-parels, glaswol, rotswol en gesiliconiseerde perlietkorrels.

Het is belangrijk om te weten welk materiaal het beste past bij jouw spouwmuurisolatieproject en wat de prijs hiervan is. Elke optie heeft zijn eigen prijsniveau en voordelen, dus zorg ervoor dat je de mogelijkheden vergelijkt voordat je een keuze maakt.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke prijs ook kan variëren op basis van de omvang van het project en eventuele extra arbeids- of materiaalkosten.

Besparing spouwmuurisolatie

Type woning Besparing
Vrijstaande woning (150 m²) 375 – 450 euro
Halfopen bebouwing (100 m²) 250 – 300 euro
Rijwoning (60 m²) 150 – 180 euro
Appartement (25 m²) 62 – 75 euro

Spouwmuurisolatie kan je helpen om energie te besparen en je energierekening te verlagen. Door je spouwmuren te isoleren, voorkom je warmteverlies en houd je de warmte beter binnen.

Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden, wat resulteert in lagere energiekosten. De prijs voor spouwmuurisolatie varieert afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, maar de investering kan zichzelf vaak binnen een paar jaar terugverdienen.

Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar die de kosten verder kunnen verlagen. Door te kiezen voor spouwmuurisolatie kan je dus niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu door het verminderen van CO2-uitstoot.

Terugverdiend

Type bebouwingOppervlakte (m²)MateriaalVerwarmingTerugverdientijd
Vrijstaand120Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Vrijstaand120EPSElektriciteit± 2 jaar
Vrijstaand120Minerale wolGas± 5 jaar
Vrijstaand120EPSStookolie± 7 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
2 onder 1 kap90EPSElektriciteit± 2 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolGas± 5 jaar
2 onder 1 kap90EPSStookolie± 6 jaar
Tussenwoning50Minerale wolElektriciteit± 1,5 jaar
Tussenwoning50EPSElektriciteit± 2,5 jaar
Tussenwoning50Minerale wolGas± 6 jaar
Tussenwoning50EPSStookolie± 7 jaar

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is doorgaans 3 tot 5 jaar. Dit betekent dat je de kosten voor isolatie kunt terugverdienen binnen deze periode. De exacte terugverdientijd kan echter variëren, afhankelijk van de gebruikte isolatiemethode en het soort isolatiemateriaal.

Over het algemeen kan spouwmuurisolatie leiden tot een energiebesparing van 20% tot 30%. Het is belangrijk om te onthouden dat de uiteindelijke terugverdientijd ook kan worden beïnvloed door factoren zoals de prijzen van energie en eventuele beschikbare subsidies.

Om een meer nauwkeurige schatting te krijgen van de terugverdientijd voor jouw specifieke situatie, kan het verstandig zijn om een isolatieonderzoek te laten uitvoeren.

Premies en subsidies

In 2023 zijn er premies en subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Het is de moeite waard om bij de lokale overheid te informeren naar de mogelijkheden voor deze financiële steun.

Het is belangrijk op te merken dat het isolatiebedrijf dat je kiest gecertificeerd moet zijn om in aanmerking te komen voor premies en om kwalitatief werk te garanderen. Zo kun je niet alleen energie besparen en je huis comfortabeler maken, maar ook profiteren van financiële voordelen.

De voorwaarden waaraan moet worden voldaan kan je vinden op: https://www.vlaanderen.be/stopgezet-premie-voor-de-isolatie-van-een-spouwmuur-fluvius

Extra informatie over verbouwpremie op https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie

Een rekenvoorbeeld voor een gemiddeld huishouden

Een gemiddeld huishouden kan veel besparen door het isoleren van de spouwmuur. Stel dat de oppervlakte van de spouwmuur 100 m² is en je kiest voor PUR spouwmuurisolatie tegen een gemiddelde prijs van €27,50 per m².

De totale kosten zouden dan €2.750 bedragen.

Maar wat levert dit op? Gemiddeld kun je met spouwmuurisolatie jaarlijks ongeveer €450 besparen op je energierekening. Dit betekent dat je de investering in ongeveer 6 jaar kunt terugverdienen.

Daarnaast zijn er vaak ook premies en subsidies beschikbaar die de kosten kunnen verlagen.

Door te kiezen voor spouwmuurisolatie verbeter je niet alleen de energie-efficiëntie van je huis, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst. Daarnaast zorgt het voor een betere isolatiewaarde, wat zorgt voor meer comfort in huis en minder warmteverlies.

Soorten Spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie beschikbaar, zoals EPS-parels, Knauf Supafil (glaswol), PUR spuitisolatie, rotswol, aminotherm spouwmuurisolatie en gesiliconiseerde perlietkorrels.

EPS-parels

EPS-parels zijn een populair isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Ze zijn geschikt voor smalle spouwmuren vanaf 3 cm dikte. EPS-parels hebben goede thermische eigenschappen en zorgen voor energiebesparing in je huis.

Ze worden in de spouwmuur geblazen en vullen alle lege ruimtes op. Het materiaal is licht, vochtbestendig en brandveilig. Het biedt echter minder geluidsisolatie in vergelijking met glaswol en PUR.

De prijs voor EPS-parels spouwmuurisolatie ligt gemiddeld tussen €25 en €30 per vierkante meter (exclusief btw). Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spouwmuur schoon is voordat de EPS-parels worden aangebracht.

spouwmuurisolatie EPS-parels

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.033 tot 0.038 W/mK
 • Brandveiligheid: Brandvertragend
 • Waterbestendigheid: Hoog
 • Levensduur: 30+ jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Recyclebaar

EPS parels staan bekend om hun duurzaamheid en effectiviteit. Ze zijn waterafstotend, ademend en bieden een uitstekende thermische isolatie. De parels worden ingeblazen in de spouwmuur, waar ze zich vermengen met een speciale lijm die uithardt om een solide, maar flexibele isolatielaag te vormen. Deze techniek minimaliseert thermische bruggen en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de isolatie.

Knauf Supafil (glaswol)

Knauf Supafil (glaswol) is een specifiek type isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor spouwmuurisolatie. Het bestaat uit vezels van glaswol die waterafstotend zijn behandeld en geen water opnemen. Voor glaswol contacteer een isolatiebedrijf met het ATG-houder is van het certificaat.

Glaswol is duurzaam en kan goed tegen externe invloeden. Het kan ingeblazen worden in de spouwmuur door kleine injectieopeningen in de voegen te maken. Het mooie is dat na isolatie met Knauf Supafil (glaswol) het uiterlijk van de gevel niet verandert omdat de injectieopeningen onzichtbaar zijn.

spouwmuurisolatie Knauf Supafil

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.032 tot 0.040 W/mK
 • Brandveiligheid: Niet ontvlambaar
 • Waterbestendigheid: Matig
 • Levensduur: 25+ jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Bevat gerecyclede materialen

PUR spuitisolatie

PUR spuitisolatie is een veelgebruikt materiaal voor het isoleren van spouwmuren. Het wordt opgespoten in de spouw en vormt een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. PUR heeft een goede thermische isolatiewaarde, wat betekent dat het goed isoleert tegen warmteverlies.

Bovendien krimpt PUR niet, waardoor er geen kieren ontstaan in de isolatielaag. Het materiaal is ook winddicht en vochtbestendig, waardoor het zorgt voor een optimale isolatie van je woning.

spouwmuurisolatie PUR spuitisolatie

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.023 tot 0.028 W/mK
 • Brandveiligheid: Brandvertragend
 • Waterbestendigheid: Hoog
 • Levensduur: 40+ jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Lage VOC-uitstoot

Rotswol

Rotswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege zijn goede thermische eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie. Rotswol vult kieren en hoeken goed op, waardoor er geen naden ontstaan.

Dit zorgt voor een naadloze afdichting en minimaliseert warmteverlies in je woning. Daarnaast is rotswol vochtbestendig en biedt het goede geluidsisolatie. Het is ook brandwerend, wat de veiligheid van het gebouw verhoogt.

Rotswol kan gebruikt worden in verschillende diktes van spouwmuren, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten woningen. Met rotswol als isolatiemateriaal kun je dus genieten van een comfortabel en energiezuinig huis.

Rotswol spouwmuurisolatie

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.034 tot 0.040 W/mK
 • Brandveiligheid: Niet ontvlambaar
 • Waterbestendigheid: Matig
 • Levensduur: 30+ jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Bevat natuurlijke materialen

Aminotherm spouwmuurisolatie

Aminotherm spouwmuurisolatie is een geschikte optie voor het isoleren van spouwmuren. Dit isolatiemateriaal zorgt voor thermische isolatie en vult de spouwmuur volledig op. Het heeft ook brandwerende eigenschappen, waardoor het de veiligheid van het gebouw verbetert.

Daarnaast is Aminotherm winddicht en vochtbestendig, waardoor het helpt om vochtproblemen te voorkomen. De prijs voor Aminotherm spouwmuurisolatie varieert tussen €30 en €35 per m² (excl.btw).

aminotherm spouwmuurisolatie

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.034 W/mK
 • Brandveiligheid: Brandvertragend en zelfdovend, verhoogt de brandveiligheid van de woning.
 • Waterbestendigheid: Hydrofoob, uitstekende weerstand tegen vocht en water.
 • Levensduur: Meer dan 30 jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Bevat geen schadelijke chemicaliën en is recyclebaar.

Aminotherm is een uniek isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn brandwerendheid en thermische prestaties. Het is een schuimisolatie die direct in de spouwmuur wordt gespoten, waar het uitzet en uithardt om een naadloze isolatielaag te vormen. Aminotherm is niet alleen effectief in het verminderen van warmteverlies, maar draagt ook bij aan een verbeterde geluidsisolatie.

Gesiliconiseerde perlietkorrels

Gesiliconiseerde perlietkorrels worden veel gebruikt bij spouwmuurisolatie. Deze korrels hebben goede isolerende eigenschappen, waardoor ze warmteverlies in de woning kunnen verminderen.

Daarnaast hebben ze ook goede geluidsisolerende eigenschappen, waardoor ze geluidsoverlast kunnen verminderen. Een ander voordeel van gesiliconiseerde perlietkorrels is dat ze vochtbestendig zijn, waardoor ze vochtproblemen in de spouwmuur kunnen helpen voorkomen.

Bovendien zijn deze korrels milieuvriendelijk en kunnen ze gerecycled worden, wat bijdraagt aan duurzaam wonen.

De gesiliconiseerde perlietkorrels kosten ongeveer €21,- per m²

gesiliconiseerde perlietkorrels spouwmuurisolatie

Technische specificaties

 • Thermische Conductiviteit: 0.040 W/mK
 • Brandveiligheid: Niet ontvlambaar, biedt een hoge brandweerstand.
 • Waterbestendigheid: Waterafstotend dankzij de siliconisering, voorkomt vochtproblemen.
 • Levensduur: 25+ jaar
 • Milieuvriendelijkheid: Natuurlijk materiaal, vrij van schadelijke stoffen.

Welk materiaal kies ik het beste voor mijn spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende materiaalsoorten beschikbaar voor spouwmuurisolatie, maar het beste materiaal hangt af van verschillende factorenPUR spuitisolatie is een populair materiaal vanwege de goede thermische isolatiewaarde.

Het is krimpvrij, winddicht, vochtbestendig en brandwerend. Dit zorgt voor een veilige en efficiënte isolatie van de spouwmuur. Andere materialen zoals glaswol, EPS-parels en rotswol kunnen ook geschikt zijn, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en budget.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren isolatiespecialist om het beste materiaal voor jouw spouwmuurisolatie te kiezen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Bij spouwmuurisolatie kunnen er enkele veelvoorkomende problemen optreden. Een van de problemen is een verminderde isolatiewaarde, wat betekent dat de isolatie niet goed werkt en warmteverlies niet voldoende wordt voorkomen.

Een ander probleem is ingezakte isolatie, waarbij het isolatiemateriaal naar beneden zakt in de spouw en niet meer effectief is. Verder kunnen vervuilde spouwen ook problemen veroorzaken.

In deze gevallen moet de spouw mogelijk worden gereinigd voordat nieuwe isolatie kan worden aangebracht.

Gelukkig zijn er oplossingen voor deze problemen. Als er sprake is van een verminderde isolatiewaarde, kan het nodig zijn om extra isolatiemateriaal toe te voegen om het warmteverlies te verminderen.

Bij ingezakte isolatie kan het mogelijk zijn om het materiaal opnieuw op te schudden of zelfs volledig te vervangen. Voor vervuilde spouwen kan professionele reiniging nodig zijn voordat nieuwe isolatie kan worden aangebracht.

Werkwijze/installatieproces spouwmuur isoleren?

De stappen voor het installeren van spouwmuurisolatie omvatten onder andere het inblazen van glaswolvlokken, EPS-parels of PUR-spuitisolatie.

de installatie van spouwmuurisolatie

Stappen voor het installeren van spouwmuurisolatie

 1. Inspectie uitgevoerd
 2. Spouw gereinigd
 3. Oud isolatiemateriaal verwijderd
 4. Kleine gaatjes in de buitenmuur boren
 5. Isolatiemateriaal inblazen
 6. Gaatjes dichten

Spouwmuurisolatie installeren gaat in verschillende stappen. Ten eerste wordt er een inspectie uitgevoerd om te kijken of je spouwmuren geschikt zijn voor isolatie. Vervolgens wordt de spouw gereinigd en eventueel oud isolatiemateriaal verwijderd.

Daarna wordt er via kleine gaatjes in de buitenmuur isolatiemateriaal ingeblazen, zoals glaswolvlokken of EPS-parels. Het materiaal verspreidt zich gelijkmatig in de spouw, waardoor alle ruimtes goed gevuld worden.

Tot slot worden de gaatjes weer netjes gedicht, zodat je muur weer helemaal intact is.

infographic isolatieproces van spouwmuurisolatie

glaswolvlokken inblazen

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen glaswolvlokken worden gebruikt. Deze vlokken worden ingeblazen in de spouw, wat zorgt voor thermisch en akoestisch comfort in huis. Het proces van het inblazen van glaswolvlokken neemt meestal maar één dag in beslag.

Het heeft ook geen invloed op de structuur van het gebouw. Nadat de glaswolvlokken zijn ingeblazen, worden de injectieopeningen keurig afgedicht met mortel, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Dit zorgt ervoor dat de isolatie netjes en onzichtbaar blijft.

EPS-parels inblazen

EPS-parels inblazen is een snelle en efficiënte manier om je spouwmuur te isoleren. De parels worden via kleine gaatjes in de muur geblazen, waardoor ze alle hoeken en kieren opvullen.

Dit zorgt voor een naadloze isolatielaag die warmteverlies voorkomt en energie bespaart. EPS-parels hebben een goede thermische isolatiewaarde en zijn geschikt voor verschillende diktes van spouwmuren.

Door EPS-parels in te blazen, creëer je een comfortabeler binnenklimaat en verlaag je je energiekosten. Dus als je op zoek bent naar een effectieve manier om je woning te isoleren, is het inblazen van EPS-parels een goede keuze.

PUR-spouwmuurisolatie

PUR-spouwmuurisolatie is een veelgebruikt materiaal om spouwmuren te isoleren. Het biedt een naadloze afdichting en vult alle hoeken goed op. Het heeft een goede thermische isolatiewaarde en is krimpvrij, waardoor er geen kieren ontstaan.

Bovendien is het winddicht en vochtbestendig. PUR-spouwmuurisolatie is een efficiënte manier om energie te besparen en het thermisch comfort in huis te verbeteren.

Ons installatieproces is zorgvuldig ontworpen om maximale effectiviteit en minimale overlast te garanderen. We voeren een grondige inspectie uit van de spouwmuur, bepalen de geschikte materialen en technieken, en voeren de installatie uit met precisie en zorg. Ons team van technische experts zorgt voor een naadloze uitvoering, waarbij kwaliteit en klanttevredenheid voorop staan.

Veel Voorkomende Valkuilen en Risico's bij Spouwmuurisolatie

Let op mogelijke vochtproblemen en zorg voor de juiste keuze van het isolatiebedrijf. Lees meer over hoe je deze valkuilen kunt vermijden!

Mogelijke vochtproblemen

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen er vochtproblemen ontstaan als de gevel beschadigd is. Oudere spouwmuurisolatie kan problemen veroorzaken, zoals verminderde isolatiewaarde en ingezakte isolatie.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gevel in goede staat is voordat je de spouwmuur gaat isoleren. Hierdoor kun je voorkomen dat vocht kan binnendringen en schade kan veroorzaken.

Zorg er ook voor dat je een ervaren en gecertificeerd isolatiebedrijf inschakelt om de isolatie op de juiste manier te installeren en eventuele vochtproblemen te voorkomen.

Keuze van het juiste spouwmuurisolatie bedrijf

Het kiezen van het juiste spouwmuurisolatie bedrijf is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie goed wordt geïnstalleerd en problemen worden voorkomen. Het is aan te raden om een gecertificeerde firma te kiezen dat voldoet aan kwaliteitsnormen.

Controleer ook de referenties en recensies van het bedrijf om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf ervaren en goed opgeleid personeel heeft.

Ze moeten in staat zijn om een grondige inspectie van de spouw uit te voeren om de beste isolatiemethode en kwalitatieve materialen te bepalen voor jouw situatie.

Zorg altijd voor een:

 • ATG Gecertificeerd Isolatiebedrijf
 • BCCA Gecertificeerd Isolatiebedrijf
 • gecertificeerd isolatiebedrijf SKG-IKOB (voorheen IKOB-BKB)

Vermijd altijd vooruitbetaling

Let op met bestaande / verouderde spouwmuurisolatie

Bestaande of verouderde spouwmuurisolatie kan valkuilen en risico's met zich meebrengen. Het is belangrijk om te controleren of er al isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw en om de conditie en dikte van het bestaande isolatiemateriaal te beoordelen.

Daarnaast moet de spouw vrij zijn van puin en uitstekend cement om een goede isolatie te waarborgen. Het gebruik van bestaande of verouderde spouwmuurisolatie kan problemen veroorzaken, dus wees hier alert op bij het isoleren van je spouwmuur.

Isolatiewaarden

De isolatiewaarden, zoals de R-waarde en de U-waarde, zijn belangrijke maatstaven om de thermische efficiëntie van spouwmuurisolatie te beoordelen.

R-waarde

De R-waarde is een belangrijk begrip bij spouwmuurisolatie. Het geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij spouwmuurisolatie is het belangrijk om te kiezen voor isolatiematerialen met een hoge R-waarde, omdat dit zorgt voor een betere warmte-isolatie van je woning.

PUR spuitisolatie is bijvoorbeeld populair vanwege de goede thermische isolatiewaarde. Het vormt een naadloze afdichting en vult alle hoeken goed op, waardoor kieren worden voorkomen.

Bovendien is PUR spuitisolatie winddicht, vochtbestendig en brandwerend, wat bijdraagt aan de isolatie van het gebouw.

RC waarde

De RC-waarde is een belangrijke factor bij spouwmuurisolatie. Het staat voor de thermische isolatiewaarde van het materiaal of de constructie. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de isolatieprestatie.

Deze waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de warmteweerstand ervan. Een hogere RC-waarde zorgt voor lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

In België moet de minimale RC-waarde voor spouwmuurisolatie 1,3 m²K/W zijn. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van isolatiemateriaal te letten op de RC-waarde om zo de beste isolatieprestaties te behalen.

U waarde

De U-waarde is een belangrijke maatstaf voor de warmte-isolatie van een materiaal of constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmteverlies voorkomt.

Bij spouwmuurisolatie is het doel om de U-waarde te verlagen, zodat er minder warmte verloren gaat en de energie-efficiëntie van het gebouw verbetert. PUR spuitisolatie heeft bijvoorbeeld een goede thermische isolatiewaarde en kan helpen om de U-waarde van een spouwmuur te verlagen.

Het is belangrijk om te kijken naar de U-waarde bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor je spouwmuur.

Lambda waarde

De Lambda-waarde is een belangrijk aspect bij het bepalen van de isolatiewaarden van spouwmuurisolatie. Het geeft de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal aan. Hoe lager de Lambda-waarde, hoe beter het isolerende vermogen van het materiaal.

Voor spouwmuurisolatie is PUR spuitisolatie populair vanwege de goede thermische isolatiewaarde en brandwerendheid. PUR vormt een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult en krimpvrij is.

K-waarde

De K-waarde is een belangrijke isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie. Het geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan. Hoe lager de K-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij het kiezen van spouwmuurisolatie is het dus belangrijk om te kijken naar de K-waarde van het isolatiemateriaal.

PUR spuitisolatie heeft bijvoorbeeld een goede K-waarde, wat betekent dat het efficiënt warmte kan tegenhouden en energie kan besparen. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Het is daarom aan te raden om isolatiematerialen te kiezen met een lage K-waarde om het maximale rendement uit je spouwmuurisolatie te halen.

Voordelen van Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft veel voordelen die helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis. Ten eerste helpt het je energierekening te verlagen, omdat het de warmte binnenhoudt en koude lucht buiten houdt.

voordelen van spouwmuurisolatie

Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie voor een betere thermische en akoestische isolatie, waardoor je kunt genieten van een comfortabeler woonklimaat met minder geluidsoverlast. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Spouwmuurisolatie is ook snel en eenvoudig te installeren, wat betekent dat je niet lang hoeft te wachten op de voordelen. Het kan zelfs de waarde van je woning verhogen, omdat energiezuinige woningen steeds populairder worden.

Met spouwmuurisolatie kun je dus geld besparen, je comfort verbeteren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Lijst met voordelen

 • verbeterd thermisch comfort
 • vermindering van geluidsoverlast
 • gezondheidsvoordelen
 • Snelle plaatsing
 • financiële besparingen en Snelle terugverdientijd
 • beter energielabel
 • Waarde van je woning

Nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan het isoleren van de spouwmuur vochtproblemen veroorzaken als de gevel beschadigd is. Dit kan leiden tot schimmelvorming en aantasting van de muur.

Daarom is het belangrijk om de gevel goed te inspecteren voordat je de spouwmuur laat isoleren.

Een ander nadeel is dat oudere spouwmuurisolatie problemen kan veroorzaken. Als er al isolatiemateriaal in de spouw aanwezig is, kan dit na verloop van tijd verzakken of vervuilen, waardoor de isolatiewaarde afneemt.

In zo'n geval moet het oude isolatiemateriaal worden verwijderd voordat nieuwe isolatie kan worden aangebracht.

Daarnaast kan spouwmuurisolatie niet geschikt zijn voor alle woningen. Bijvoorbeeld bij houtskeletbouw of bij spouwmuren met puin of uitpuilend cement is het isoleren van de spouwmuur moeilijk of zelfs onmogelijk.

Het is dus belangrijk om te laten controleren of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie voordat je hierin investeert.

Kortom, hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden, zoals mogelijke vochtproblemen, problemen met oudere isolatie en beperkte geschiktheid voor sommige woningen.

Na spouwmuurisolatie je gevel impregneren

Nadat je spouwmuurisolatie hebt laten plaatsen, is het verstandig om je gevel te impregneren. Dit helpt om je gevel te beschermen tegen vocht en vuil. Gevelimpregnatie creëert een waterafstotende laag op de gevel, waardoor vocht niet naar binnen kan komen.

Het impregneringsmiddel zorgt ervoor dat de gevel ademend blijft, zodat vocht van binnenuit kan ontsnappen. Door je gevel te impregneren, verbeter je ook de isolatiewaarde van de spouwmuurisolatie en verleng je de levensduur ervan.

Het is dus een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je spouwmuurisolatie optimaal blijft werken en dat je woning goed beschermd blijft.

De Impact van Spouwmuurisolatie op Energiebesparing en Milieu

Spouwmuurisolatie is niet alleen een effectieve manier om het comfort van uw woning te verhogen, maar het levert ook aanzienlijke besparingen op en draagt bij aan een beter milieu. Hieronder hebben we enkele concrete cijfers en statistieken verzameld om de voordelen van spouwmuurisolatie te illustreren.

Energiekostenbesparing

Huiseigenaren die investeren in kwalitatieve spouwmuurisolatie ervaren gemiddeld een jaarlijkse besparing van €200 tot €500 op hun energierekening. Deze besparing is te danken aan de verminderde behoefte aan verwarming in de winter en koeling in de zomer, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Vermindering van CO2-Uitstoot

Door de verbeterde energie-efficiëntie van woningen met spouwmuurisolatie, is er een aanzienlijke vermindering in de CO2-uitstoot. Concreet leidt de installatie van spouwmuurisolatie tot een gemiddelde vermindering van 800 kilogram CO2-uitstoot per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning.

Verbetering van de Thermische Efficiëntie

Spouwmuurisolatie verbetert de thermische efficiëntie van een woning aanzienlijk. Uit onderzoek blijkt dat woningen met spouwmuurisolatie een 25% tot 35% hogere thermische efficiëntie hebben, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat en minder energieverlies.

Reviews en wat vertellen klanten over spouwmuurisolatie

Case Study 1: De Ervaring van Familie Jansen

Om de bovenstaande statistieken te illustreren, delen we de ervaring van Familie Jansen uit Antwerpen. Na de installatie van spouwmuurisolatie in hun woning van 150m², ervoeren ze een jaarlijkse besparing van €300 op hun energierekening, een vermindering van 700 kilogram in CO2-uitstoot, en een merkbare verbetering in het thermisch comfort van hun huis.

"De investering in spouwmuurisolatie was een van de beste beslissingen voor ons gezin en onze woning. We besparen niet alleen geld, maar dragen ook bij aan een beter milieu," zegt mevrouw Jansen.

spouwmuur isoleren bij de familie jansen

Case Study 2: De Ervaring van Pieter en Annelies

"De spouwmuurisolatie heeft niet alleen het comfort van ons huis verbeterd, maar we hebben ook aanzienlijke besparingen op onze energierekeningen gezien!" - Pieter en Annelies, Gent

spouwmuurisolatie bij pieter en annelies

Klantgetuigenis 1: - Familie De Vries, Antwerpen

"Toen we besloten om onze spouwmuren te isoleren, waren we op zoek naar een bedrijf dat niet alleen ervaren was, maar ook erkend en gecertificeerd om de klus te klaren. We vonden Isolatiewerken JK en waren meteen onder de indruk van hun erkenningen en certificeringen. Het team was uiterst professioneel en deskundig. Ze voltooiden het project efficiënt en met oog voor detail, en we voelden ons gedurende het hele proces gerustgesteld door hun expertise. We ervaren nu een merkbaar comfortabeler binnenklimaat en zijn dankbaar voor de uitstekende service die Isolatiewerken JK heeft geleverd!"

Klantgetuigenis 2: - Dhr. en Mevr. Janssen, Leuven

"Isolatiewerken JK kwam ons ten zeerste aanbevolen en ze stelden niet teleur. Hun team is gecertificeerd en erkend, wat voor ons een belangrijke factor was bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Vanaf het eerste consult tot de voltooiing van het project waren ze transparant, professioneel en uiterst bekwaam. We zijn onder de indruk van de kwaliteit van het werk en de verbeterde energie-efficiëntie in ons huis is opmerkelijk. Een grote dank aan het hele team van Isolatiewerken JK voor hun uitmuntende service!"

Isolatiewerken JK is trots op onze toewijding aan uitmuntendheid en kwaliteit in elk project dat we ondernemen. We zijn raden aan om altijd te werken met ATG, BCCA, SKG-IKOB erkende installateurs, een bewijs van hun technische bekwaamheid en professionele integriteit. Ons team van deskundige installateurs is gecertificeerd door (naam van de certificeringsinstantie), wat garandeert dat we de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid in de industrie naleven.

Onze certificaten zijn een getuigenis van onze expertise en toewijding aan het leveren van hoogwaardige spouwmuurisolatie diensten. We blijven ons inzetten voor continue verbetering en opleiding om ervoor te zorgen dat we altijd de nieuwste en meest effectieve isolatietechnieken toepassen. U kunt erop vertrouwen dat uw isolatieproject in bekwame handen is bij Isolatiewerken JK

atg logo certificaat bcca logo certificaat skg-ikob logo certificaat

Conclusie

Spouwmuurisolatie staat prominent op de voorgrond als een cruciale stap voor huiseigenaren die streven naar een energie-efficiënte, comfortabele en duurzame woonomgeving. De integratie van hoogwaardige isolatiematerialen zoals Aminotherm, gesiliconiseerde perlietkorrels en andere geavanceerde oplossingen, biedt niet alleen een aanzienlijke vermindering van energiekosten maar draagt ook bij aan een verminderde ecologische voetafdruk. Elk isolatiemateriaal, zorgvuldig geanalyseerd op zijn thermische conductiviteit, brandveiligheid, waterbestendigheid en milieuvriendelijkheid, is ontworpen om op maat gemaakte oplossingen te bieden voor diverse woningtypes en klimatologische omstandigheden.

Nu u gewapend bent met deze waardevolle inzichten, is het moment aangebroken om de volgende stap te zetten naar een warmer, veiliger en meer energiezuinig thuis. Wij nodigen alle huiseigenaren uit om de unieke voordelen van spouwmuurisolatie zelf te ervaren. Neem contact op met onze deskundige adviseurs voor een persoonlijk consult en ontdek hoe op maat gemaakte spouwmuurisolatie uw wooncomfort kan verhogen, uw energierekening kan verlagen en een positieve impact kan hebben op het milieu. Uw duurzame, energie-efficiënte toekomst begint vandaag!

We waarderen de betrokkenheid en interesse van onze lezers enorm en nodigen u uit om uw gedachten, vragen of feedback te delen. Heeft u specifieke vragen over spouwmuurisolatie, of wilt u uw eigen ervaringen delen? Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten of contact met ons op te nemen. Uw inzichten zijn cruciaal om onze gemeenschap te verrijken en anderen te helpen op hun reis naar een energiezuiniger leven. Samen bouwen we aan een toekomst waarin comfort, duurzaamheid en energie-efficiëntie hand in hand gaan.

 • Spouwmuurisolatie is een kostenefficiënte manier om energie te besparen en je huis warm te houden.
 • Het invullen van de spouw tussen de binnen - en buitenmuur met isolatiemateriaal voorkomt warmteverlies.
 • Spouwmuurisolatie verhoogt de waarde van je huisbespaart op energiekosten en is goed voor het milieu.
 • Voordat je spouwmuurisolatie installeert, moet je controleren of er een spouwmuur aanwezig is en of deze geschikt is voor isolatie.

Bij Isolatiewerken JK nemen we technische expertise serieus, en dit is duidelijk zichtbaar in de diepte van onze kennis en de precisie van onze uitvoering. Onze professionals zijn meesters in hun vakgebied, elk met een rijke achtergrond van gespecialiseerde training en praktische ervaring. We zijn toegewijd aan het bijblijven met de nieuwste trends, technologieën en innovaties in de wereld van isolatie. Onze methodologie is geworteld in een combinatie van beproefde technieken en innovatieve benaderingen, waardoor we elk project met een frisse blik en aangepaste oplossingen benaderen. De complexiteit van spouwmuurisolatie wordt door ons team vakkundig ontrafeld; we analyseren elk aspect, van materialen tot methodologie, om optimale thermische efficiëntie en duurzaamheid te garanderen. Bij Isolatiewerken JK is technische expertise geen bijzaak, maar de kern van alles wat we doen, waardoor elk project een symbool wordt van uitmuntendheid en innovatie in spouwmuurisolatie.

Vraag Uw Offerte vandaag Aan

Vraag hier je gratis offerte aan.

Bij Isolatiewerken JK zijn we trots op onze uitgebreide portfolio van certificeringen en erkenningen, een bewijs van onze onwankelbare toewijding aan uitmuntendheid en kwaliteit. We zijn niet alleen erkend door vooraanstaande industriële organisaties, maar hebben ook diverse onderscheidingen ontvangen die onze technische bekwaamheid en professionele integriteit benadrukken. Elk lid van ons team is hooggekwalificeerd en heeft specifieke trainingen en certificeringen ondergaan om de hoogste normen van vakmanschap en veiligheid te waarborgen. Onze ATG-gecertificeerde status, verkregen na een rigoureus evaluatieproces, is een getuigenis van onze bekwaamheid in het leveren van superieure isolatieoplossingen. Wij zijn ook houders van het Isover Insulsafe Plus certificaat, wat aantoont dat we voldoen aan de strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen van de industrie. Bij Isolatiewerken JK kunt u erop vertrouwen dat elke isolatieopdracht wordt uitgevoerd met een ongeëvenaarde expertise, ondersteund door onze indrukwekkende reeks certificeringen en erkenningen. Tevens zijn er certificaten zoals BCCA Gecertificeerd Isolatiebedrijf en SKG-IKOB (voorheen IKOB-BKB)

Externe weblinks

Veelgestelde vragen

De gevels zijn niet te isoleren. Wat nu?

Wanneer je buitenmuur niet beschikt over een spouwruimte of de ruimte tussen de beide muren voldoet aan geen enkele voorwaarde die nodig is voor een gedegen spouwisolatie, heb je nog twee andere mogelijkheden van isoleren.

 • Muur aan binnenkant isoleren Wanneer je de binnenmuur isoleert, heeft dat als voordeel dat je aan de buitenzijde van je gevel geen schade of veranderingen hoeft aan te brengen. Aan de andere kant, raak je binnen wel enkele centimeters woonruimte kwijt. Lees meer over buitenmuren isoleren.
 • Muur aan de buitenkant isoleren Zodra het enigszins mogelijk is, zal de specialist je altijd buitenmuurisolatie aanraden. Dat kost je binnen geen waardevolle woonruimte en je huis krijgt meteen een beter aanzien. Zo verhoogd de spouwmuurisolatie niet alleen je woongenot, maar tevens de marktwaarde van je pand. Lees meer over binnenmuren isoleren.

Wat als spouwisolatie niet mogelijk is?

Soms kan spouwisolatie niet. Dit gebeurt als er geen spouw is. Geen nood, er zijn nog andere opties. Bijvoorbeeld gevelisolatie of binnenmuurisolatie. Het is ook mogelijk om buitengevelisolatie te gebruiken.

Dit hangt af van jouw huis en wat jij wil.

Gevelisolatie is een goede keuze als spouwisolatie niet kan. Dit komt omdat de buitenkant van de muur warm blijft. Binnenmuurisolatie kan ook een goede keuze zijn. Maar dit kan wel wat extra werk met zich mee brengen.

Elk huis heeft een andere beste keuze. Het is belangrijk om goed te kijken wat bij jouw huis past.

Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie kan je huis warmer maken. Het kan er voor zorgen dat je huis een paar graden warmer is. Dit komt omdat het isolatiemateriaal in de spouw warmteverlies voorkomt. Zo verbetert het de warmte in je huis.

Spouwmuurisolatie kan gebruikt worden bij zowel oude als nieuwe huizen. Maar, je spouwmuur moet wel aan bepaalde eisen voldoen om te kunnen isoleren. De prijs van spouwmuurisolatie hangt af van een paar dingen.

Bijvoorbeeld, hoe dik de spouw is en welk isolatiemateriaal je kiest.

Wat is een goede isolatiewaarde (Rc-waarde) voor de spouwmuur?

Een spouwmuur met een goede isolatiewaarde heeft een Rc-waarde van minstens 1,3 tot 1,5. Een hogere Rc-waarde betekent een betere warmteisolatie. Dit helpt om de warmte in huis te houden.

Zo zorgt het voor een lekker warm huis in de winter en een koel huis in de zomer.

Het kiezen van de juiste Rc-waarde voor een spouwmuur kan leiden tot energiebesparing. Dit kan de energierekening met maximaal 35% verlagen. Dat is een groot voordeel voor je portemonnee.

Ook maakt dit je woning energiezuiniger.

Het hebben van een spouwmuur met een goede Rc-waarde kan ook het energielabel van je woning verbeteren. Een beter energielabel betekent dat je woning meer waard wordt. Dit is handig als je je huis ooit wilt verkopen.

Ook is het goed voor het milieu, want minder energie gebruiken is duurzaam wonen.

Kan ik zelf mijn spouwmuur isoleren?

Het is niet slim om zelf je spouwmuur te isoleren. Dit is werk voor een vakman. Je hebt bepaalde kennis en ervaring nodig om het goed te doen. Doe je het verkeerd, dan kan er vocht in je spouwmuur komen.

Dat wil je niet.

Een isolatiespecialist kan het beste materiaal kiezen voor jouw muur. Hij kan jouw muur eerst goed bekijken. Zo weet hij zeker dat de isolatie goed werkt. Als je het zelf doet, kun je geen gebruik maken van garanties of premies.

Dit is een risico. Laat het isoleren dus over aan een specialist.

Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?

De goedkoopste spouwmuurisolatie is gemaakt van glaswolvlokken of EPS-kralen. Deze materialen kosten ongeveer €18 tot €20 per vierkante meter. Het is een betaalbare optie voor huiseigenaren die hun energierekening willen verlagen en hun woning willen isoleren.

Daarnaast kunnen huiseigenaren ook in aanmerking komen voor een subsidie van minimaal €5 per vierkante meter als ze spouwmuurisolatie laten installeren door een erkende aannemer in 2021.

Spouwmuurisolatie kan dus zowel kosteneffectief als energiebesparend zijn.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

De beste spouwmuurisolatie is PUR spuitisolatie. Het heeft de beste isolatiewaarde, waardoor het goed warmte binnenhoudt en kou buiten houdt. Bovendien is het winddicht, zodat er geen koude lucht naar binnen kan komen.

PUR spuitisolatie is ook vochtwerend, waardoor het voorkomt dat vochtproblemen ontstaan in de muur. Daarnaast is het brandwerend en draagt het dus bij aan de veiligheid van je huis.

Deze vorm van isolatie is geschikt voor spouwmuren vanaf 3 cm breedte. Kies daarom voor PUR spuitisolatie als je op zoek bent naar de beste spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is belangrijk om je huis energiezuiniger te maken en warmteverlies te voorkomen. Maar wat is eigenlijk de beste spouwmuurisolatie? De beste keuze is PUR spuitisolatie.

Deze isolatiemethode heeft de beste isolatiewaarde, houdt kou buiten en warmte binnen. Daarnaast is het winddicht en voorkomt het vochtproblemen in de muur. Ook zorgt PUR spuitisolatie voor extra veiligheid, omdat het brandwerend is.

Het is geschikt voor spouwmuren vanaf 3 cm breedte. Kies daarom voor de beste spouwmuurisolatie en geniet van een comfortabel en energiezuinig huis.

Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie kunnen verschillende grote fouten optreden. Ten eerste kan een inadequate inspectie van de spouwmuur voorafgaand aan de isolatie problemen veroorzaken. Hierdoor kunnen eventuele schade of problemen in de spouwmuur over het hoofd worden gezien, waardoor isolatieproblemen kunnen ontstaan.

Een andere fout is het gebruik van onjuiste isolatiematerialen. Als het verkeerde isolatiemateriaal wordt gebruikt, kan dit leiden tot slechte isolatieprestaties. Bovendien kan het niet volledig opvullen van de spouwmuur leiden tot warmteverlies en verminderde isolatie-effectiviteit.

Het is ook belangrijk om de isolatieopeningen goed af te dichten om vochtophoping en schimmelvorming te voorkomen. Tot slot kan het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie door een niet-gecertificeerde aannemer resulteren in slechte kwaliteit van het werk.

Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat de aannemer gecertificeerd is om kwalitatief hoogwaardige isolatie te garanderen.

Is spouwmuurisolatie de beste isolatiemethode?

Spouwmuurisolatie is een van de beste isolatiemethoden die beschikbaar zijn. Het is effectief omdat het helpt om warmteverlies te voorkomen en het warmtecomfort in huis te verbeteren.

Het isoleren van de spouwmuur is vooral gunstig omdat het kan worden toegepast bij zowel renovatie als nieuwbouw. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat er een spouw aanwezig moet zijn om te kunnen isoleren.

Daarnaast moet de spouwmuur voldoende dik zijn, minimaal 5 cm, om in aanmerking te komen voor isolatie. Het is ook belangrijk dat de spouw niet vervuild is door cementresten of -baarden, omdat dit het isolatieproces kan verstoren.

Over het algemeen biedt spouwmuurisolatie veel voordelen en wordt het beschouwd als een van de beste manieren om uw huis te isoleren.

Ziet mijn gevel er na het isoleren van de spouw hetzelfde uit?

Ja, over het algemeen ziet de gevel er hetzelfde uit nadat de spouwmuur is geïsoleerd. Bij renovatie wordt het isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de voegen van de gevel ingespoten, waardoor er geen grote veranderingen aan de gevel zichtbaar zijn.

Het isolatiemateriaal wordt goed verdeeld en vult de spouw op, waardoor de isolatie effectief is zonder dat dit zichtbaar is aan de buitenkant. Bij nieuwbouw wordt de spouw geïsoleerd tijdens het opbouwen van de muren.

Het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met gevelbekleding. Het is belangrijk dat deze bekleding dampopen is, zodat vocht makkelijk kan worden afgevoerd en de gevel er hetzelfde blijft uitzien.

Het is wel belangrijk dat de gevel geen barsten of andere schade vertoont, omdat dit vochtproblemen en verlies van isolatievermogen kan veroorzaken.

Wat is de minimale dikte van spouwmuurisolatie?

De minimale dikte van spouwmuurisolatie hangt af van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Voor glaswolvlokken is de minimale dikte meestal ongeveer 5 centimeter. Voor EPS-kralenisolatie is de minimale dikte meestal ongeveer 3 centimeter.

Het is belangrijk om de minimale dikte van spouwmuurisolatie te hanteren om de gewenste isolatiewaarde te bereiken. Met de juiste minimale dikte kan spouwmuurisolatie zorgen voor een goede thermische isolatie en energiebesparing.

Is de isolatie van een spouw kleiner dan 5 cm mogelijk?

Nee, de isolatie van een spouwmuur die kleiner is dan 5 cm is niet mogelijk. Om spouwmuurisolatie toe te passen, moet de spouwmuur minimaal 5 cm dik zijn. Dit is nodig om voldoende ruimte te hebben voor het isolatiemateriaal.

Een isolatiespecialist kan met behulp van specifieke technieken bepalen of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Het is belangrijk dat er geen cementresten of -baarden in de spouw aanwezig zijn, omdat dit de verspreiding van het isolatiemateriaal kan belemmeren.

Daarnaast moet de gevelbekleding dampopen zijn, zodat vocht gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Er zit na-isolatie in mijn spouwmuur, kan deze er ook uit?

Soms kan na-isolatie uit een spouwmuur worden verwijderd. Het verwijderen van na-isolatie kan echter een complex en arbeidsintensief proces zijn. Daarom is het belangrijk om een gespecialiseerde isolatiespecialist te raadplegen voordat je besluit om de na-isolatie te verwijderen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om na-isolatie te verwijderen, zoals het oplossen van vochtproblemen of het vervangen van verouderd isolatiemateriaal. Het is wel belangrijk om te weten dat het verwijderen van na-isolatie gevolgen kan hebben voor de isolatiewaarde van de muur en het warmtecomfort in huis.

Wat nu?

Als je spouwmuur vol afval zit, is het belangrijk om actie te ondernemen. Het afval kan de isolerende werking van de spouwmuur verminderen. Gelukkig is er een oplossing. Je kunt contact opnemen met een isolatiespecialist.

Zij hebben de juiste apparatuur en technieken om het afval uit de spouwmuur te verwijderen. Op die manier kan de spouwmuur weer optimaal functioneren en behoud je de isolerende eigenschappen van je woning.

Het is dus verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een professional om het probleem op te lossen.

Kan ik bij het na-isoleren van mijn spouwmuren problemen krijgen met vocht?

Bij het na-isoleren van spouwmuren is er een risico op vochtproblemen als de gevel niet geschikt is of als er dampdichte gevelbekleding aanwezig is. Het na-isoleren kan ervoor zorgen dat vocht niet goed kan ontsnappen, waardoor condensatie kan optreden tussen de isolatie en de gevel.

Dit kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming en aantasting van het metselwerk. Daarom is het belangrijk om vooraf te controleren of de gevel geschikt is voor na-isolatie en om indien nodig maatregelen te nemen om vochtproblemen te voorkomen.

Zorgt het na-isoleren van mijn spouwmuur niet voor extra koudebruggen?

Bij het na-isoleren van een spouwmuur is het belangrijk om extra koudebruggen te voorkomen. Dit kan gebeuren als er onvoldoende isolatiemateriaal wordt gebruikt of als er openingen en scheuren in de isolatielaag ontstaan.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen. Zij hebben ervaring en expertise in het plaatsen van isolatiematerialen en kunnen de spouwmuur inspecteren om te bepalen welk type isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Door hoogwaardig isolatiemateriaal te gebruiken en de juiste technieken toe te passen, kan het na-isoleren zonder extra koudebruggen worden uitgevoerd.

Is het na-isoleren van mijn spouwmuur wel brandveilig?

Ja, het na-isoleren van jouw spouwmuur is brandveilig. Brandveiligheid is een belangrijk aspect bij het kiezen van isolatiemateriaal. Het meest gebruikte isolatiemateriaal bij spouwmuurisolatie is PUR spuitisolatie, wat brandwerend is.

Het voldoet aan de brandveiligheidseisen en draagt dus bij aan een veilige woning. Je kunt dus met een gerust hart jouw spouwmuur laten na-isoleren.

Wanneer kan spouwmuurisolatie niet toegepast worden?

Spouwmuurisolatie kan niet worden toegepast als er geen spouw aanwezig is in de woning. De spouwmuur moet minimaal 5 cm dik zijn om isolatie mogelijk te maken. Als de spouwmuur vervuild is met cementresten of -baarden, kan isolatie niet goed worden verspreid.

Ook moet de gevelbekleding dampopen zijn om vocht makkelijk af te voeren. Als de gevel barsten of andere schade vertoont, kan dit vochtproblemen en verlies van isolatievermogen veroorzaken.

Is spouwmuurisolatie rendabel?

Ja, spouwmuurisolatie is rendabel. Het kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. Met een goed geïsoleerde spouwmuur kan het warmteverlies worden verminderd, waardoor de energie-efficiëntie van het huis verbetert.

Dit resulteert in lagere stookkosten en een verlaagde energiefactuur. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie varieert normaal gesproken tussen de 2 en 7 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatiematerialen die worden gebruikt, de grootte van de spouwmuur en het energieverbruik van het huishouden.

Daarnaast zijn er premies en subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie onder bepaalde voorwaarden, wat de investering nog rendabeler maakt. Kortom, spouwmuurisolatie is een duurzame en kosteneffectieve manier om energie te besparen en het comfort van je huis te verbeteren.

Hoe snel verdien je spouwmuurisolatie terug?

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie varieert meestal tussen de 2 en 7 jaar. Dit betekent dat je na het isoleren van je spouwmuren binnen deze periode de investering kunt terugverdienen.

Bij elektrische verwarming kan de terugverdientijd zelfs al binnen 2 jaar liggen. Spouwmuurisolatie kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Gemiddeld kun je jaarlijks tot €450 besparen voor een vrijstaande woning.

Het is ook goed om te weten dat de prijs van spouwmuurisolatie meestal tussen €15 en €30 per m² ligt.

Andere artikels

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright 2021 Isolatiewerken JK. Alle Rechten Voorbehouden - Sitempa