URSA levert oplossingen voor thermische en akoestische isolatie

Met diverse duurzame producten op basis van minerale glaswol en geëxtrudeerd polystyreen is het Belgische URSA in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Europese markt. URSA richt zich met een indrukwekkend gamma aan producten op professionals en doe-het-zelvers, die op zoek zijn naar oplossingen voor thermische en akoestische isolatie. Het bedrijf is met een productievestiging sinds 1968 gevestigd in Waregem. Sinds 2017 maakt URSA deel uit van Xella, een internationaal opererende leverancier van duurzame bouwmaterialen.

Aandacht voor milieu, energie en kwaliteit

Bij URSA heerst een sterk gevoel van verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheid, milieu, energie en kwaliteit. Door middel van coaching, voorlichting en opleiding wordt een werkklimaat gerealiseerd waarin iedereen zijn eigen taken serieus neemt, maar ook zorg draagt voor de omgeving. Daarmee worden onveilige en ongezonde situaties voorkomen. Vanuit dezelfde drive wordt voortdurend gewerkt aan een beter bewustzijn ten aanzien van het gebruik van grondstoffen, afvalbeheer en energieverbruik. Daarmee doet URSA zijn uiterste best om zo weinig mogelijk impact op de omgeving te hebben.

Minerale wol als basisproduct

In vrijwel de gehele range aan producten van URSA speelt minerale wol een hoofdrol. Het materiaal is de grondstof voor een scala aan stijve en flexibele isolerende platen en dekens. Er is een passende oplossing voor elk toepassingsgebied: daken, muren, plafonds, vloeren, metaalbouw en houtskeletbouw. Voor elk product is op de site een overzichtelijk informatieblad beschikbaar met de productkenmerken. Bijzonder is dat URSA ook een groot assortiment heeft met hulpmiddelen, zoals lijm, kleefband en snijgereedschap om de platen en dekens op de juiste manier te monteren.

Isolatie van daken, wanden en plafonds

URSA PURLEONE en URSA TERRA zijn platen van minerale wol. Ze zijn geschikt voor het thermisch en akoestisch isoleren van daken, muren en plafonds. De PURLEONE is een onbeklede wolplaat die wordt geleverd op een rol. Bij dit product wordt geadviseerd om een dampscherm te gebruiken om vochtoverlast te voorkomen. Wie dat wil voorkomen kan beter een product uit de TERRA-reeks gebruiken, want die zijn aan één zijde al voorzien van een waterafstotend glasvlies. Deze reeks producten is bij uitstek geschikt als akoestische isolatie. Hij wordt onder anderen toegepast als isolatie tussen twee woningen.

XPS: duurzame isolatie voor speciale toepassingen

De duurzame URSA XPS platen van kunststofschuim is vanwege de grotere sterkte en goede vochtbestendigheid een uitstekend product voor de isolatie van vloeren, muren en daken. XPS bestaat uit geëxtrudeerd polystyreen, een schuim dat miljoenen gesloten cellen bevat. Het materiaal is volledig recyclebaar. Een voordeel van de celstructuur is dat de plaat heel licht is en thermische uitstekend isoleert. Dat komt doordat de gesloten cellen de lucht vasthouden en zo warmteverlies tegen gaan. XPS heeft een hoge weerstand tegen vocht. De gesloten celstructuur zorgt ervoor dat de XPS-platen grote druk kunnen weerstaan.

Inblaaswol voor moeilijke plekken

Het (na)isoleren van spouwmuren, zoldervloeren en houtskeletbouw is een fluitje van een cent met de URSA WHITE BLOWING WOOL. Dat is een minerale inblaaswol die zich aan de vorm aanpast en iedere hoek bereikt. Het is daardoor een ideaal product voor isolatie van moeilijk bereikbare plekken. De inblaaswol heeft grotendeels dezelfde goede technische eigenschappen als de andere producten van URSA. Het is een milieuvriendelijk product dat bijdraagt aan de luchtkwaliteit in huis en op kantoor. De wol is stofvrij en formaldehydevrij, en tegelijk dampopen, waterafstotend en schimmelbestendig.