DOW Building Solutions

DOW is wereldwijd actief in circa 160 landen. Er werken ruim 50.000 mensen en de jaarlijkse omzet is meer dan 53 miljard dollar. Het bedrijf produceert meer dan 5.000 producten in meer dan 188 locaties, verspreid over 35 landen. In de Benelux werken ongeveer 2.000 mensen van 7 vestigingen aan kunststoffen en chemicaliën. In Nederland is Blauwplaat in Deventer distributeur van de producten van DOW Building Solutions. Eén van de meest aansprekende projecten van de afgelopen jaren was de isolatie van de Markthal Rotterdam. In België worden de producten van DOW verkocht door Ravago.

DOW wil slim omgaan met energie

Building Solutions is een internationale werkmaatschappij van DOW Chemicals. Vanuit de visie dat er slim met energie moet worden omgegaan heeft DOW Building Solutions een groot aantal technologieën en producten ontwikkeld voor efficiënte gebouwen. Het vlaggenschip is de STYROFOAM™ XPS isolerende schuimplaat. Het assortiment bevat naast vele isolatiematerialen ook oplossingen om tocht uit te bannen en weersbestendige producten. Al die producten dragen bij aan energie-efficiëntie, duurzaamheid en langdurig comfort in de gebouwen. Enkele opmerkelijke producten van DOW Building Solutions zijn de schuimspuitkit en de professionele lijmoplossingen om isolatieplaten te bevestigen.

STYROFOAM™ XPS heeft impact

De eerste door DOW Building Solutions ontwikkelde isolerende harde schuimplaat heet STYROFOAM™. Die schuimplaat, die al 75 jaar bestaat, zorgde voor een revolutie in de wereld van de isolatieproducten vanwege de bijzondere eigenschappen. De STYROFOAM™ is doorontwikkeld tot een zeer uitgebreid assortiment aan isolatieproducten, elk met zijn eigen kenmerken. De platen zijn zeer breed toepasbaar: bij nieuwbouw- en renovatieprojecten, in gekoelde omgevingen en in de transportsector. Ze zijn waterbestendig, gaan warmteverlies tegen en hebben een lange levensduur. Door het geringe gewicht zijn ze bovendien heel gemakkelijk te verwerken.

DOW INSTA-STIK™ voor isolatieplaten

INSTA-STIK™ is een lijm die door DOW ontwikkeld is voor het verlijmen van vele soorten isolatieplaten op een willekeurige ondergrond. De lijm kan met een lijmpistool rechtstreeks op vloeren en wanden worden aangebracht. INSTA-STIK™ is geschikt voor platen van polystyreen, polyurethaan, polyisocyanuraat, steenwol en gipskarton. De lijm is bruikbaar op ondergronden van beton, metsel- en pleisterwerk, hout, metaal en diverse bitumineuze onderlagen. De lijm heeft een goede elastische kleefkracht en is eenvoudig aan te brengen. Door de isolatieplaten vast te lijmen ontstaan er geen koudebruggen.

FROTH-PAK™ schuimspuitkit

Om te voorkomen dat openingen, scheuren, gaten en voegen in een gebouw ernstige comfort- en energetische problemen veroorzaken kunnen deze worden opgevuld met polyurethaanschuim (PUR). DOW Building Solutions heeft hiervoor een draagbare schuimspuitkit ontwikkeld. Met deze FROTH-PAK™ kan iedere vakman op elke locatie snel polyurethaanschuim van hoge kwaliteit maken om te voorkomen dat er luchtlekken ontstaan in de schil van een gebouw. Dit zogeheten PUR-schuim wordt gebruikt rond raam- en deurstijlen, voor het dichten van doorvoeren van leidingen en afvoerbuizen in muren, vloeren, plafonds, zolders en daken.

Schuim als isolatiemiddel

De FROTHPAK™ bestaat uit twee containers onder druk die verbonden zijn met een spuitpistool. Wanneer de inhoud van de containers samen komt vindt een chemische reactie plaats waardoor het schuim ontstaat. Dit schuim hecht zich aan vrijwel elk oppervlak. Het is toepasbaar op hout, metaal, metselwerk, glas en de meeste kunststoffen. Als het schuim na ongeveer vijf minuten is uitgehard isoleert het uitstekend. Het is bestand tegen vocht, dempt geluid en geeft constructies extra steun. DOW noemt het een ideaal product om reparaties aan bestaande gebouwen uit te voeren.