Styrodur XPS is al ruim 50 jaar succesvol
Styrodur is in de jaren zestig ontwikkeld door BASF. Deze Duitse multinational is toonaangevend op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke isolatieoplossingen. De bekende groene Styrodur isolatieplaten worden sinds 1964 geproduceerd en met veel succes toegepast in talloze bouwprojecten. Het heeft een goede isolatiewaarde, is waterafstotend en onbrandbaar, sterk, gemakkelijk verwerkbaar en ongevoelig voor rot en schimmel. Styrodur voldoet daarmee aan alle vereisten in de bouwsector en is bestand tegen de verschillende klimaatcondities in Europa. Het bespaart geld en is goed voor het milieu, want er worden geen chemische stoffen in verwerkt.
Groene hardschuim isolatieplaat
Styrodur is een groene polystyreen schuimstof, die ook wel bekend staat als hardschuim. Door de opgesloten luchtcellen zijn de isolatieplaten drukvast. Styrodur hardschuim is bij uitstek geschikt voor de isolatie onder zware condities, zoals in parkeergarages. Maar er zijn veel meer toepassingsgebieden, zoals omgekeerde daken, vloerisolatie, muur- en spouwmuurisolatie. Doordat het zo goed waterafstotend is wordt het ook vaak gebruikt bij vochtige condities. Bijvoorbeeld als dakisolatie die aan de buitenzijde wordt aangebracht, of kelderisolatie. Ook wordt Styrodur veel gebruikt als isolatie bij bouwdelen die direct met de grond in contact staan.
Besparen op de energiekosten
Isoleren met Styrodur levert een besparing op in de energiekosten. De isolatieplaten beschermen de bouwconstructie tegen zowel hitte als koude. Omdat het zo licht is, is Styrodur gemakkelijk verwerkbaar. Dat wordt nog bevorderd doordat er voor specifieke toepassingen bijzondere varianten zijn ontwikkeld. Zo is er een isolatieplaat met een wafelstructuur, die zich beter hecht aan diverse deklagen. Er is ook een gladde variant met sponningen, die zeer geschikt is voor hoge drukbelastingen. En er bestaat ook een lange isolatieplaat met een glad oppervlak met tand en groef. Die kan snel worden gemonteerd zonder dat er koudebruggen ontstaan.
Het juiste materiaal voor ieder isolatiedoel
Het is niet eenvoudig om een keuze te maken uit de verschillende typen Styrodur isolatieplaten: EPS, XPS of PUR. Daarom is het goed om te kijken naar het doel van de isolatie. EPS heeft een bolletjesstructuur. EPS kan ten opzichte van de schuimstructuur van XPS minder druk verdragen en is het gevoeliger voor vocht. EPS is wel goedkoper dan XPS. Als isolatiewaarde belangrijk is, is PUR een goede optie. Dat isoleert beter dan XPS. Om een vergelijkbaar effect te krijgen is er een dikkere laag XPS nodig dan PUR. Daar staat tegenover dat XPS goedkoper en milieuvriendelijker is dan PUR.
Styrodur als bedekking op een omgekeerd dak
Een bijzondere toepassing van Styrodur is er op platte daken. Op die daken ondervindt de dakbedekking veel schade door de weersomstandigheden, met name door de zon. Dat kan worden voorkomen door een laag Styrodur isolatieplaten op de dakbedekking te leggen met daar bovenop een laag grind. De platen zorgen voor een isolerende laag, waardoor het energieverbruik in de winter daalt en het in de zomer minder warm wordt. Tegelijk wordt voorkomen dat zonlicht direct op de originele dakbedekking schijnt en daardoor gaat een dak veel langer mee. De platen en de grindlaag zijn geschikt voor hergebruik.